Poliklinika Medikom
pinBraničevska 12a, Beograd
phone-icon011 3443781, 065 3443781, 069 3443781, 060 3443781
phone-icon011 3089187, 011 3089186, fax: 011 3086221
Bookmark and Share
Diareja je pojava učestalih tečnih, neformiranih stolica.Najvažniji princip lečenja akutne diareje je higijensko-dijetetski režim koji podrazumeva nadoknadu tečnosti i laganu ishranu.Treba uzimati čajeve (hibiskus,šipak), bistre supe, tost, bareni krompir, pirinač, a izbegavati voće, mleko i mlečne proizvode.Mogu se primeniti preparati probiotika koji na prirodan način pospešuju brži oporavak i prirodnu odbranu organizma. Antidiaroike ne treba uzimati, time se produžava vreme zadržavanja mikroorganizama u crevima. Ukoliko je diareja intenzivna, ako se pojavi temperatura, kao i povraćanje, neophodno je javiti se lekaru koji na osnovu pregleda, kao i laboratorijskih nalaza (koprokulture) određuje terapiju (antibiotike,antidiaroike).

 

Opstipacija (zatvor) može se definisati kao stanje sa manje od tri stolice nedeljno, kao otežano i bolno pražnjenje creva. Zatvor je najčešće uzrokovan neadekvatnom ishranom i načinom života. Njegovo lečenje sastoji se iz promene režima ishrane, unosa veće količine voća i povrća, tj. namirnica koje sadrže veću količinu prirodnih vlakana koja ubrzavaju pasažu sadržaja creva. Preporučuje se dodavanje mekinja ishrani, postepeno prvo 3x1 kafenu kašičicu, a zatim 3x1-2 supene kašike pomešane sa tečnom ili kašastom hranom. Naročito kod starijih bolesnika potrebno je povećati unos tečnosti, kao i fizičku aktivnost prema svojim mogućnostima.Ukoliko je pored promene načina ishrane i dalje prisutna opstipacija neophodno je javiti se na pregled radi utvrđivanja uzroka .

Dr Gordana Bratić

ORL.pngdermatovenerologija.pngendokrinologija.pngfizikalna.pnggastroenterologija.pngginekologija.pngkardiologija.pnglaboratorija.pngnefrologija.pngoftalmologija.pngpedijatrija.pngpulmologija.pngradiologija.pngreumatologija.pngORL.pngdermatovenerologija.pngendokrinologija.pngfizikalna.pnggastroenterologija.pngginekologija.pngkardiologija.pnglaboratorija.pngnefrologija.pngoftalmologija.pngpedijatrija.pngpulmologija.pngradiologija.pngreumatologija.png
Da li želite da zakažete?

© 1995-2017 medikompoliklinika.com. All rights reserved | HealthCare+ by webunderdog

Web dizajn sajta - Arin d.o.o.