Poliklinika Medikom
pinBraničevska 12a, Beograd
phone-icon011 3443781, 065 3443781, 069 3443781, 060 3443781
phone-icon011 3089187, 011 3089186, fax: 011 3086221
Bookmark and Share
hand foot mouth1Jedna česta bolest u poslednjih nekoliko dana preplavila je beogradske a i sve druge vrtiće i škole. Većina roditelja nije imala prilike da se susretne sa ovim neobičnim virusom i zbog toga je prisutna velika zabrinutost. Ipak razloga za brigu gotovo da nema, jer predstavlja manifestaciju virusa koji, uz početnu ozbiljnu kliničku sliku prolazi bez komplikacija za nekoliko dana.

Ovu bolest izazivaju dve grupe virusa  Koksaki (Coxackie) grupe A (ne izaziva probleme na srcu) i Enterovirus (tip 71). Najčešće se javlja kod dece do 5 godina starosti, ali ima je i kod odraslih, sve više.

Prenosi se direktnim kontaktom sa obolelim detetom, a inkubacija je kratka. Virus se lako prenosi pa su zato česte epidemije.

Prvi simptom je visoka temperatura, a zatim se javi bol u grlu, promene po ustima, dlanovima, tabanima, laktovima, glutealnoj regiji i oko kolena u vidu sitnih grupisanih tačkastih promena - makula, koje prerastu u papule –roditeljima izgledaju kao plikovi,  a zatim počinju da se ljušte za nekoliko dana. Afte u ustima su čete u ovoj bolesti. Ove promene veoma peku decu, neprijatne su a starija deca opisuju kao da su ruke stavila u toplu rernu. Mladji ne znaju da opišu, ali su uznemireni i uplakani, pa cela bolest izgleda dosta dramatično. Srećom, bol traje 3-4 dana i prolazi kao da se ništa nije dešavalo.

Deca u ovom periodu izbegavaju jelo i piće jer ih promene u ustima bole ali čim osip prodje i apetit se vraća.

Dijagnozu postavlja pedijatar, lekovi nisu potrebni, osim lekova protiv bolova ukoliko dete ne može da izdrži bolove.

Dr Milena Nikolić, pedijatar

Zakažite pregled kod pedijatra  online


hearing screening picOštećenje sluha se manifestuje kao nagluvost i gluvoća i predstavlja jedan od najtežih hendikepa za ljudsku jedinku. Učestalost ovog poremećaja iznosi 1-2 slučaja na 1000 živorodjene dec, kod kod novorodjenčadi koje se leče u odeljenjima intenzivne nege incidenca oštećenja sluha dostiže 20-40 slučajeva na 1000 dece.

Savremeni programi skrininga slušne funkcije podrazumevaju primenu:

otoakustičnih emisija (OAE)
auditivnih evociranih potencijala moždanog stabla (AABR)

Inicijalni skrining sluha izvodi se na dan otpusta iz porodilišta u porodilištima koja poseduju ovaj aparat a ponovni test obavlja se u ambulanti do navršenih mesec dana. Detaljna audiološka procena dece sa patološkim nalazom pri ponovljenom testu obavlja se do trećeg meseca života u ustanovi specijalizovanoj za pedijatrijsku otorinolaringologiju i audiologiju.

U slučaju da u zdravstvstvenoj ustanovi (porodilište, bolničko odeljenje) nema mogućnosti za ranu detekciju oštećenja sluha, na audiološko ispitivanje treba uputiti svu novorodjenčad sa sledećim faktorima rizika:

- pozitivna porodična anamneza o naslednoj gluvoći
- dokazane intrauterine infekcije
- razni sindromi u okviru kojih se može javiti konduktivna i senzoneuralna nagluvost
- kongenitalne anomalije glave i vrata
- porodjajna težina manja od 1500g
- povećane vrednosti bilirubina koje zahtevaju eksangvinotransfuziju
- asfiksija (Apgar skor 0-4 ili 0-6 u 5. minutu)
- bakterijski meningitis
- primena ototoksičnik lekova


Dr Nada Todorović, pedijatar, neonatolog


U MEDIKOMU screening sluha radi Dr S. Babac a cena pregleda je 5000 din  ZAKAŽITE PREGLED ONLINE

Da li želite da zakažete?

© 1995-2017 medikompoliklinika.com. All rights reserved | HealthCare+ by webunderdog

Web dizajn sajta - Arin d.o.o.